Валерій Носик — біографія, інформація, особисте життя, фото, відео

0
23

Валерій Бенедиктович Носик. Народився 9 жовтня 1940 року в Москві — помер 4 січня 1995 року в Москві. Радянський актор театру і кіно, Народний артист РФ (1994).

Валерій Носик народився 9 жовтня 1940 року в Москві.

Батько — Бенедикт Носек, родом з селища Рудниця Вінницької області, інженер, працював на Московському хімфармзавод начальником цеху. В деяких джерелах написано, що він родом з Польщі. Однак брат Валерія — також відомий актор Володимир Носик — зазначав, що ніяких даних на цей рахунок немає. «Цілком можливо, що там були поляки, але я точно не знаю… Знаю, що в 1930-е батька заарештували за те, що він не підписав якийсь лист, звинувачує його товаришів. У підсумку відсидів близько півроку і при зміні керівництва НКВС (після Ягоди прийшов Єжов) потрапив під амністію. Коли звільнився, йому видали новий паспорт… з новим прізвищем. Замість «Носек» паспортистка випадково написала «Носик»».

Мати — Олександра Суботіна, бухгалтер, родом з Кашири.

Батьки Валерія зустрілися в Москві: мати там жила, а батько навчався на робітфаку.

Вже в ранні роки Валерій демонстрував творчі таланти. З четвертого класу став брати участь в студії при Будинку культури Зіла. До акторської майстерності долучався під керівництвом Сергія Штейна. До речі, з цієї студії вийшли Василь Лановий, Тетяна Шмига, Володимир Землянікін, Олексій Локтєв, Юрій Катін-Ярцев. Пізніше, вже отримавши диплом театрального вузу, Валерій Носик деякий час викладав у студії при Будинку культури Зіла.

Як розповідав його молодший брат, Валерій «пристойно вчився, йшов на срібну медаль, і батьки, які працюють з ранку до вечора, доручили йому перевіряти мої уроки».

Після школи вступив до ВДІКУ, який закінчив у 1963 році, майстерня Михайла Ромма.

У 1961-1964 роках — актор Московського Тюгу.

Був одним з творців (і актором) Експериментального театру-студії пантоміми («Эктемим») під керівництвом А. Румнева.

Валерій Носик в молодості

Валерий Носик в молодости

У 1965-1972 роках — актор Московського театру імені А. С. Пушкіна, був задіяний у виставах: «Щоденник жінки» — Федько; «Парусиновий портфель» М. М. Зощенко — Контролер; «Дні нашого життя» Леоніда Андрєєва — Григорій Миронов; «Шоколадний солдатик» Б. Шоу — майор Павло Петков; «Заметіль» Леоніда Леонова — Мадали; «Неділю в Римі» Горні Крамера — Ренато Туцци; «Пригоди бравого солдата Швейка» Ярослава Гашека — Швейк.

З 1972 року — актор Малого театру, серед його робіт: «Птахи нашої молодості» В. Друце — Молодий солдат; «Влада темряви» Л. Толстого — Чоловік Марини; «Цар Федір Іоаннович» А. Толстого — Богдан Курюков; «Коник-горбоконик» П. Єршова — Цар; «Достігаєв та інші» М. Гіркого — Олексій; «Одинадцята заповідь» Ф. Шемберко — Павука; «Коник-горбоконик» П. Єршова — Іван; «Російські люди» Костянтина Симонова — Вернер; «Останній день» Б. Васильєва — Леонтій Савич; «Ліс» А. Островського — Щасливців; «Мезозойська історія» М. Ібрагімбекова — Таїров; «Витівки Скапена» Ж.-Б. Мольєра — Скапен; «Ураган» А. Софронова — Чапан; «Вина» Л. Курчатникова — Ларушкин; «Бесіди при ясному місяці» Ст. Шукшина — Володимир Миколайович; «Берег» Ю. Бондарева — Алекс; «Іван Грозний»; «Івушка неплакучая» М. Алексєєва — Непряхин; «Кам’яна квітка» П. Бажова — Прикажчик; «Любов Ярова» К. Треньова — Пікалов; «Любов Ярова» К. Треньова — Чир; «Одруження Бальзамінова» А. Островського — Чебаков; «Не все коту масляна» А. Островського — Хлопець; «Картина» Д. Гранина — Матвій; «Діти Ванюшина» С. Найдьонова — Красавін; «Вишневий сад» А. Чехова — Фірс; «Іван» А. Кудрявцева — Вася Фунтик; «Сон про білих горах» Ст. Астаф’єва — Киряга; «Обговоренню не підлягає» А. Косенкова — Бабець; «Наталка полтавка» Д. Фонвізіна — Кутейкин; «Іван» А. Кудрявцева — Женьшень; «Хижаки» Д. Писемського — Мамлин; «Князь Срібний» А. Товстого — Василь Блаженний; «Гаряче серце» А. Островського — Курослепов.

Дебютував на екрані в 18 років у фільмі «Стучись в будь-які двері», зіграв персонажа по імені Ніс. Цікаво, що в дитинстві у дворі в нього було прізвисько «Ніс» (як і у його брата — похідне від прізвища).

Брат Володимир впоследствиии згадував про прем’єрі стрічки «Стучись в будь-які двері»: «Мені було всього десять років, коли відбулася прем’єра. У пам’яті закарбувалося велика кількість народу, святкова метушня і Валера на екрані — такий рідний і при цьому наче незнайомий. Ми з батьками прийшли в захват: він відмінно грав — стало зрозуміло, що професія обрана правильно».

Валерій Носик у фільмі «Стучись в будь-які двері»

Валерий Носик Стучись в любую дверь

Широка впізнаваність прийшла до актора після ролі студента, який грав з професором на іспитах, в комедії Леоніда Гайдая «Операція «И» та інші пригоди Шурика».

«Після «Операції «И» його запам’ятали, стали впізнавати. Йому це не подобалося, було незручно їздити в метро», — згадував його брат.

Валерій Носик у фільмі «Операція «И» та інші пригоди Шурика»

Валерий Носик Операция Ы и другие приключения Шурика

Ще більше популярність актора стала роль Отто Фукина (завзятого футболіста, воротаря) в серіалі «Велика перерва». До речі, після цієї роботи на нього звернув увагу славетний радянський воротар Лев Яшин.

Молодший брат актора розповідав: «Після виходу на екрани фільму «Велика перерва», де брат зіграв Отто Фукина, активного любителя футболу, я випадково познайомився з прославленим воротарем Левком Івановичем Яшиним. Представляюся: «Володимир Носик». Він запитує: «А той, інший Носик, який зіграв у «Великій перерві», ваш брат? Як він віртуозно стукає по м’ячу! Мені дуже сподобалося, шліть йому привіт від мене»».

Валерій Носик у фільмі «Велика перерва»

Валерий Носик Большая перемена

Всього Валерій Носик знявся більш ніж в 100 фільмах. Серед найбільш відомих (крім вище згаданих): «Кухарка», «Казка про царя Салтана», «Злочин і покарання», «Розклад на післязавтра», «І знову Аніскін», «Їхали в трамваї Ільф і Петров», «Бабій 2», «Майстер і Маргарита», «Небеса обітовані», «Зачарований мандрівник», «Повернення «Броненосця»».

У своїх роботах Валерій Носик яскраво проявився як комедійний актор. Грав в основному невеликі, гострохарактерні ролі.

Валерій Носик у фільмі «Бабій 2»

Валерий Носик Бабник 2

Валерій Носик у фільмі «Повернення «Броненосця»»

Валерий Носик Возвращение Броненосца

За відгуками друзів, Валерій Носик був надзвичайно доброю і чуйною людиною. Колеги по Малому театру називали його «Сонечко».

Смерть Валерія Носика

Помер 4 січня 1995 року від серцевого нападу.

Його брат розповідав: «Так, це стало для нас ударом. Новий, 1995 рік ми зустрічали всі разом у мене вдома. 4 січня вранці у Валери повинна була відбутися репетиція «Коника-Горбоконика». Напередодні я звільнився пізно і Йому не подзвонив. Хотілося, але побоявся, що розбуджу. Останнім часом ми з ним зблизилися, часто бачилися, передзвонювалися. На наступний день мене розбудив дзвінок з театру: «Ви не знаєте, де Валера? Він пропустив репетицію, до телефону не підходить. З’їздили до нього додому — не відкриває».

Я відразу зрозумів: щось трапилося, тому що пропустити репетицію Валера не міг. Сів на «запорожець» і рвонув до його будинку. Дивлюся в його квартирі на другому поверсі кватирка відкрита, незважаючи на те що холодно, січень. На щастя, поруч виявилася пожежна машина, я попросив хлопців піднятися, зазирнути у вікно. Один хлопчина мене впізнав, зголосився допомогти. Заглянув в квартиру… А там Валера лежить на ліжку, ніби спить. Зламали двері — він вже не дихав: серце раптово зупинилося. Поруч — листочки з новою роллю. Була б в той час жива наша мама, може, його вдалося врятувати: вони з Валерою жили разом. Але вона померла за п’ять років до цього».

Валерій Носик похований у Москві на Троєкуровському кладовищі (ділянка 3).

Валерій Носик (документальний фільм)

Особисте життя Валерія Носика:

Перша дружина — актриса Лія Ахеджакова. Вони познайомилися під час роботи в Тюгу. Однак сімейне життя пари не склалася і шлюб швидко розпався.

Валерій Носик і Лія Ахеджакова

Валерий Носик и Лия Ахеджакова

Друга дружина — актриса Марія Стерникова. Познайомилися на зйомках фільму «Поспішай будувати будинок», які проходили в Білорусі (Марія грала у фільмі одну з ролей). Цей шлюб тривав дев’ять років.

У 1971 році у пари народився син Олександр Носик, також відомий актор.

Марія Стерникова — друга дружина Валерія Носика

Мария Стерникова вторая жена Валерия Носика

Його брат Володимир розповідав про шлюби Валерія Носика: «Перший раз він одружився з молодості, ледь вступивши в трупу Тюгу. Ми дуже любили Лілечку — і мама, і тато, і я захоплювалися нею, вважаючи талановитою актрисою. Машу, його другу дружину, ми теж любили, раділи за них. І коли хлопці розлучилися, дуже переживали. Але все, що стосувалося любові і особисте життя, Валера вирішував сам, радити не мало сенсу. До речі, те, що він розлучився з Машею, не вплинуло на його стосунки з сином. З Сашком вони часто бачилися, і Валера брав у його долі активну участь, ростив його справжнім чоловіком».

Фільмографія Валерія Носика:

1958 — Стучись в будь-які двері — Ніс
1959 — Незвичайна подорож Ведмедики Стрекачева — шахрай
1959 — Хлопці з нашого двору — приятель Васьки «Іржавого» на танцях (немає в титрах)
1961 — Своя голова на плечах — Петя
1961 — У крутого яру — колгоспник
1961 — Горизонт — Міша
1962 — Ніколи — Ниточкин
1963 — Вступ — Ромко
1964 — Перший сніг — Вітя Ластівчин
1964 — Де ти тепер, Максим? — Миска
1965 — Рано вранці — Діма
1965 — Кухарка — Григорій, наречений Варвари
1965 — Операція «И» та інші пригоди Шурика — студент-гравець
1965 — Місто майстрів (в титрах не вказаний)
1966 — Казка про царя Салтана — челядинец
1966 — Там, де цвітуть едельвейси — Пушкарьов
1966 — Чорт з портфелем — складач
1966 — На півдорозі до місяця — морячок
1967 — Житіє і вознесіння Юрася Братчика — юродивий
1967 — Пароль не потрібен — «Адвокат»
1967 — Врятуйте потопаючого — Русалчин
1967 — Доктор Віра — попик
1968 — Солдатів і цариця — дурень
1968 — Безумство — редактор
1969 — Я його наречена — Слава Васін
1969 — Злочин і покарання — Заметів
1970 — Звільнення — Дорожкін
1970 — Поспішай будувати будинок — солдат Юрій
1972 — Їхали в трамваї Ільф і Петров — Окропом
1972 — Адресу вашого будинку — Іван Безсмертний
1972 — Мармуровий будинок — Гітлер
1972 — Петро Рябінкін — Чишихин
1972 — Руслан і Людмила — гонець
1972 — Гарячі стежки — Анатолій
1972 — Записки Піквікського клубу (телеспектакль) — Натэниел Уинкль
1973 — Розумні речі — рудий кравець
1973 — Велика зміна — Отто Фукін
1973 — Високе звання — Серафим
1973 — Відкриття (Рукопис академіка Юрышева) — заїка
1973 — Райські яблучка — Бог
1974 — Аніскін і Фантомас — Лютіков
1974 — Царевич Проша — Ох
1974 — Пригоди в місті, якого немає — Вусатий
1974 — Червона скрипка — адвокат
1975 — Слідство ведуть Знавці. Удар у відповідь — Федя Ферапонтиков
1975 — Городяни — лікар-кардіолог, пасажир таксі
1975 — Хлопчик зі шпагою (телеспектакль) — старший лейтенант
1975 — Вишневий сад (телеспектакль) — Єпіходов
1975 — Мисливець за браконьєрами — Куличків
1976 — Ти — мені, я — тобі! — Гриша
1977 — Обеліск — журналіст
1977 — Червоний чорнозем — Моргунов
1977 — Чоботи всмятку — Микитка
1977 — Трясовина — Гриша
1977 — Єралаш № 12 — Казкар
1978 — Інкогніто з Петербурга — Лука Лукич Хлопов, доглядач училищ
1978 — І знову Аніскін — Лютіков
1978 — Визволення Праги (Osvobození Prahy) — сержант Скловський
1978 — Море — Кирилов
1978 — Напередодні прем’єри — актор
1978 — По вулицях комод водили — перехожий
1978 — Розклад на післязавтра — Овечкін-старший, батько Володі
1979 — Жив-був настроювач — Никодим Савельєв, приїжджий
1979 — З коханими не розлучайтеся — молодожон в будинку відпочинку
1980 — Через терни до зірок — Бів, вчений з Дессы
1980 — Розповіді про кохання — мужичок
1980 — Ключ — Паша Митрофанов
1980 — Дами запрошують кавалерів — Моремухин
1981 — Очікування — батько Варьки
1981 — Таємниця, відома всім — пірат «Шустрий»
1981 — Третій вимір — Бобрик
1982 — Сімейна справа — Трофимов
1982 — Василь Буслаев — Филька
1982 — Гонки по вертикалі — службовець аеропорту
1982 — Ви чиє, старичье? (короткометражка) — сусід Зіни по комуналці
1982 — Просто жах! — мисливець (епізод)
1983 — Спокій скасовується — Харитон Іванович
1983 — Ворота в небо — Іващенко
1984 — Я за тебе відповідаю
1985 — Мій обранець — Чижиков
1987 — Син — Журчин
1987 — Шура і Просвирняк — начальник телефонної станції
1988 — Іван — листоноша
1989 — Візит дами — перший сліпий
1989 — Минуле завжди з нами — відвідувач лазні
1990 — Яри — Семен Іонич Вавкин
1990 — Зачарований мандрівник — магнетизер
1990 — Уроки в кінці весни — Семен Гнатович Дименок
1991 — Вербувальник — дрібний ділок на скачках
1991 — …На прізвисько «Звір» — бандит
1991 — Щен із сузір’я Гончих Псів — батько Ліди
1991 — Небеса обітовані — бомж
1991 — Курка — Петрович
1992 — Бабій 2 — китаєць Сін Сяо
1992 — Новий Одеон — Оськін
1992 — На початку було слово
1992 — Ка-ка-ду
1993 — Скандал в нашому Клошгороде
1993 — Аномалія
1993 — Пістолет з глушником — алкоголік з захистом «торпедою»
1993 — Сни — міністр культури
1993 — Американський дідусь — Федір
1993 — Пором «Анна Кареніна»
1993 — Шиш на кокуй!
1994 — Чарівник Смарагдового міста — Людожер
1994 — Російське диво — Ізя Шац
1994 — Майстер і Маргарита — Алоізій Могоричу
1994 — Російська рахунок — Роман Петрович Зуєв
1994 — Повернення «Броненосця» — Хан-Сулейман
1995 — Бульварний роман — пристав Чабанов
1995 — На розі, біля Патріарших — сексот Стас
1995 — Арктур — гончий пес (телеспектакль) — старий мисливець
1995 — Фатальні яйця — Козій Зоб
1995 — За що? (Zа з?) — візник

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here