Олена Коренєва — біографія, інформація, особисте життя, фото, відео

0
35

Олена Олексіївна Коренєва. Народилася 3 жовтня 1953 року в Москві. Радянська і російська актриса театру і кіно, літератор, режисер, сценарист.

Олена Коренєва народилася в Москві, у творчій родині.

Батько — Олексій Коренєв, відомий радянський і російський кінорежисер.

Мати — Наталія Андріївна Коренєва (Константинова), багато років пропрацювала в якості асистента режисера по акторам на кіностудії «Мосфільм», зокрема, на таких картинах, як «Іронія долі, або З легким паром!», «Сто днів після дитинства», «Покровські ворота» і багатьох інших. В юності Наталія Андріївна знялася в ролі Тоні Иванихиной у першій версії фільму «Молода гвардія» С. А. Герасимова, а також в епізоді в дебютній картині чоловіка — «Чорноморочка» (1959).

У неї є дві сестри.

Старша — Марія Олексіївна Коренєва — художник-графік. Знялася в невеликих ролях у фільмах А. А. Коренєва «Велика перерва» і «Три дні в Москві». Живе в США.

Молодша — Олександра Олексіївна Коренєва — піаністка, педагог. Знялася в короткометражному фільмі Олени Кореневої «Ноктюрн Шопена» (1998). Живе в Москві.

У дитинстві Олена Коренєва зовсім не збиралася ставати акторкою. Закохана в знамениту Галину Уланову, Олена спала з її книгою «Жила-була дівчинка», найщасливішим днем свого життя вважала той, коли отримала в подарунок пуанти, і мріяла стати балериною. Але в хореографічне училище її не прийняли.

У 16-річному віці, школяркою, дебютувала в кіно в ролі Дуні Бабуриной, знявшись у комедійному фільмі свого батька «Вас викликає Таймир». Він шукав актрису на роль молодої сільської дівчини і друзі порадили спробувати дочка. І проби вдалися і роль помітили в кіносвіті, хоч фільм за сценарієм Галича швидко закрили.

Закінчила школу з поглибленим вивченням англійської мови.

Олена Коренєва в юності

Елена Коренева в юности

Поступила у Вище театральне училище ім. Б. Щукіна на курс майстра Людмили Володимирівни Ставской. Правда, була прийнята «умовно». Але через три місяці, на показі самостійних робіт («Останні» М. Горького), її затвердили в якості студента.

У 1974 році, будучи студенткою, зіграла головну роль у фільмі «Романс про закоханих» режисера Андрія Михалкова-Кончаловського. Ця роль принесла починаючій актрисі популярність. На МКФ в Карлових Варах у 1974 році картина була удостоєна призу «Кришталевий глобус».

Закінчила училище в 1975 році. В дипломному спектаклі зіграла роль Джульєтти у постановці «Ромео і Джульєтта» за п’єсою Вільяма Шекспіра. «Це була велика удача насправді. Якби мені не дали роль Джульєтти, я не знаю, що б взагалі було. Тому що ми ростемо на ролях, як і на обставинах. Чим більший життєвий виклик, тим значніше людина, тим більше шанс виміряти себе цим викликом», — говорила вона.

Елена Коренева 2

У 1975-1977 роках працювала в Московському театрі «Современник» у Галини Волчек: вистави «Принцеса і дроворуб», «Чотири краплі», «Валентин і Валентина», «І піду! І піду!», «Вічно живі» і ін

У 1977-1979 роках — актриса Московського драматичного театру на Малій Бронній на запрошення Анатолія Ефроса.

У 1970-х до початку 1980-х активно знімалася в кіно.

За свою творчу біографію працювала з багатьма відомими російськими режисерами — Ст. Фокіним, В. Масленниковым, А. Михалковим-Кончаловським, В. Хейфицем, А. Миттой, М. Захаровим, М. Козаковим, С. Дружиніної, К. Шахназаровим та ін.

Створила галерею яскравих образів у кіно і фільмах-виставах — «Вишневий сад», «Сентиментальний роман», «Сибіріада», «Ася», «Ранковий обхід», «Ярославна, королева Франції», «Той самий Мюнхгаузен», «Ідеальний чоловік», «Цезар і Клеопатра», «Покровські ворота», «Комедія про Лісістрата», «Пастка для самотнього чоловіка» та інших.

Олена Коренєва у фільмі «Сибіріада»

Елена Коренева Сибириада

Олена Коренєва у фільмі «Той самий Мюнхгаузен»

Елена Коренева Тот самый Мюнхгаузен

Олена Коренєва у фільмі «Сватання гусара»

Елена Коренева Сватовство гусара

Олена Коренєва у фільмі «Покровські ворота»

Елена Коренева Покровские ворота

В червні 1982 року вийшла заміж за американця (викладача російської мови та літератури) і 15 вересня емігрувала в США. Після розлучення жила в Нью-Йорку, працювала офіціанткою в ресторані «Російський самовар», де познайомилася з поетом Йосипом Бродським і зіркою світового балету Михайлом Баришниковим, потім — у Лос-Анджелесі (арт-дилер — в одній з галерей) і в Сан-Франциско.

Залишаючись громадянкою СРСР, протягом 3,5 років не мала можливості приїхати на Батьківщину, щоб зустрітися з рідними, оскільки радянська влада відмовляли їй. Відвідати Москву, отримавши довгоочікуване дозвіл, їй вдалося лише навесні 1986 року.

У 1988-1989 роках актриса також приїжджала в СРСР і знялася в декількох вітчизняних картинах.

За період 11-річної еміграції знялася також у ряді американських фільмів: 1984 — «Любі Марії», 1989 — «Гомер і Едді», 1993 — «В’язень часу». Також почала писати автобіографічну прозу.

У 1993 році Олена Коренєва повернулася в Росію. Живе в Москві, грає у виставах, знімається в кіно і телесеріалах.

Однією з перших театральних робіт актриси після повернення в Росію стала роль Лу Андреас-Саломе у моновиставі «Лу (і Фріц, і Райнер, і професор)», поставленому в 1994 році за п’єсою Девіда Джорджа. У 1996 році Е. Коренєва зіграла виставу англійською мовою і в іншій режисурі на театральному фестивалі в р. Перт в Австралії (Festival of Perth).

У 1995-1997 роках працювала в Театрі ім. К. С. Станіславського.

У 1999 році закінчила Вищі режисерські курси (експериментальний однорічний курс, майстерня Олександра Мітти). За власними сценаріями зняла дві короткометражні картини: «Ноктюрн Шопена» і «Люся і Гриша».

За роль Медеї у виставі «Москва. Психо» (режисер Андрій Жолдак) театру «Школа сучасної п’єси» у 2009 році була номінована на глядацьку премію «Зірка Театрала» («За найкраще соло») журналу «Театрал» та ВД «Нові Вісті» в «компанії» з такими зірками, як Валентин Гафт (лауреат), Поліна Кутепова і Кирило Пирогов.

Взяла участь у роботі кінофестивалю «Амурська осінь — 2009».

У 2010 році була членом Великого міжнародного журі кінофестивалю «Лістапад» у Мінську.

Є автором трьох опублікованих книг.

Олена Коренєва неодноразово брала участь у правозахисних та благодійних акціях, опозиційних і антивоєнних мітингах. Виступала за звільнення Світлани Бахміної, Надії Савченко, учасниць групи «Pussy Riot», фігурантів «Болотної справи», Михайла Ходорковського, Платона Лебедєва та інших політв’язнів».

Висловлювалася проти дискримінації ЛГБТ і заборони іноземних усиновлень, за прийняття закону про захист тварин. Підтримувала Олексія Навального, який балотувався в 2013 році в мери Москви.

У 2014 в числі інших кінематографістів актриса підписала опубліковане «КиноСоюзом» відкритий лист із засудженням «російської військової інтервенції на Україну» та «безпрецедентною антиукраїнської кампанії, розгорнутої російськими державними каналами».

Олена Коренєва

Зр Олени Кореневої: 156 сантиметрів.

Особисте життя Олени Кореневої:

На зйомках фільму «Романс про закоханих» у неї був роман з режисером Андрієм Кончаловським. Останній в той час був одружений з громадянкою Франції і збирався їхати за кордон. «Одруження на мені в його плани не входила», — розповідала Коренєва.

Олена Коренєва і Андрій Кончаловський

Елена Коренева и Андрей Кончаловский

Її першим офіційним чоловіком став американець Кевін Мосс. Вона познайомилася з ним у Москві, він поліглот, викладав російську мову та літературу. В Америці вони жили в університетських містечках, Олена мала знижку на навчання як дружина професора, вдосконалювала англійська, вивчала французьку. Працювала в кафе у Вірджинії, щоб соціалізуватися.

Олена Коренєва і Кевін Мосс

Елена Коренева и Кевин Мосс

Паралельно з Оленою у Кевіна були відносини і з чоловіками.

«До знайомства з Кевіном я не знала, що це таке — жити з бісексуалом. Але після розлучення з ним у моєму житті були ще два бісексуальних чоловіків, один з яких потім благополучно одружився, а інший, навпаки, став повноцінним гомосексуалістом. Я з цим загравала і намагалася знайти якусь рівновагу, але прийшла до висновку, що це абсолютно саморазрушительная пристрасть. Ти постійно займаєшся якоюсь боротьбою, конкуренцією, перетягуванням людини», — згадувала вона.

Розлучилися вони тому, що Олена захотіла більшої свободи. Але подружжя залишилися друзями і спілкуються сім’ями.

Повернувшись зі США, вона довго була одна, а потім у неї почалися стосунки з актором Андрієм Ташковим.

Олена Коренєва та Андрій Ташков

Елена Коренева и Андрей Ташков

У 2011 році пара оголосила про розставання. Потім ходили чутки, що пара відновила відносини — їх знову стали бачити разом.

Однак Андрій Ташков в коментарі журналістам спростував, що вони возз’єдналися: «З чого ви взяли, що Олена Коренєва – моя дружина? Я неодружений. Ні в якому цивільному шлюбі ми не живемо. І одружені ніколи не були! А те, що нас бачили коли-то разом, ще ні про що не говорить. Якщо люди зустрілися, вони зовсім не зобов’язані до гробу бути разом. Спочатку взаємини будуються, далі в них, як правило, з’являється тріщина, потім все руйнується. Ми зустрілися, так і розійшлися».

Дітей у актриси немає.

Олена Коренєва. Дружина. Історія кохання

Фільмографія Олени Кореневої:

1970 — Вас викликає Таймир — Дуня Бабуріна, внучка (вокал — Ніна Бродська)
1971 — Співай пісню, поете… — дівчина на поромі
1973 — Велика зміна — дівчина з книгою в бібліотеці (в титрах не вказана)
1973 — Призначення — Маша
1974 — Романс про закоханих — Таня (вокал — Зоя Харабадзе)
1976 — Сентиментальний роман — Зоя-маленька, піонервожата
1976 — Вишневий сад (фільм-спектакль) — Аня, дочка Раневської
1976 — Вічно живі (фільм-спектакль) — Люба
1977 — Між небом і землею (телеспектакль) — дівчина в аеропорту
1977 — Чао! (телеспектакль) — Софі Куфисель
1977 — Ася — Ася
1978 — Сибіріада — Тая Соломіна
1978 — Ярославна, королева Франції Анна Ярославна
1979 — Екіпаж — Нонна, коханка Скворцова
1979 — Той самий Мюнхгаузен — Березня
1979 — Сватання гусара — Єлизавета Потаповна Лоскуткова (вокал — Наталія Овчарова)
1979 — Ранковий обхід — Аля
1979 — Цезар і Клеопатра (фільм-спектакль) — Клеопатра
1980 — Глибокі родичі — Віра
1980 — Таємниця Едвіна Друда — міс Роза Буттон
1980 — Ідеальний чоловік — міс Мейбл Чилтерн, сестра Роберта
1981 — Ленін у Парижі — співачка (вокал — Каролін Клер)
1981 — Яблуко на долоні — Віра
1982 — Піклувальники (телеспектакль) — Ірина Лавровна
1982 — Покровські ворота — Людочка, кохана Хоботова
1982 — Інспектор Лосєв — Олена Златова, лейтенант міліції
1984 — Любі Марії (Maria’s Lovers) — Віра
1989 — Гомер і Едді (Homer and Eddie) — епізод
1989 — Комедія про Лісістрата — Лісістрата
1990 — Чернов (Chernov) — Олена Труханович, подруга Арнольда
1990 — Пастка для самотнього чоловіка — мадемуазель Івон Гелікоптером, медсестра
1991 — Анна Карамазофф — дама на похоронах
1997 — День повного місяця — Зоя, співачка
1998 — Кому я винен — всім прощаю — дружина Саші
1999 — З новим щастям! — Лора
2001 — Північне сяйво — мати Ані
2001 — З новим щастям!-2. Поцілунок на морозі — Лора
2002 — Кодекс честі (фільм 1) — Ольга, дружина Назарова
2003 — Чисті ключі — Поліна
2003 — Стилет — Римма
2003 — Люди та тіні 2 — Римма
2003 — Російські амазонки-2 — Марина
2004 — Конвалія сріблястий 2 (10 серія «Лінкольн і льодоруб») — Кіра
2006 — Сестри по крові — Амалія Станіславівна Гжегоржевская, фінансовий директор фірми
2006 — Мертвий. Живий. Небезпечний — Ольга Леонардівна, завідуюча бібліотекою
2007 — Рік Золотої рибки — Аліна Михайлівна, мати Асі
2007 — Терміново в номер (фільм 2. «Портрет невідомого») — Красільникова
2008 — Шпигунські ігри (фільм 10 «Приватний візит»)
2009 — Троянди для Ельзи — мати Тані
2009 — Подія — Євгенія Василівна
2010 — Хуртовина — Людмила Іванівна
2011 — Борис Годунов — мати сімейства
2012 — Камінь — Кіра
2013 — Репетиції — Поліна Сергіївна, агент Градського
2013 — Подвійне життя (10 серія) — мати Ніни
2014 — Безсоння — Олександра Альохіна, власник банку
2014 — Лікарка — мати Каті Захарової
2015 — Ленінград 46 — Ніна Преображенська, сестра підполковника міліції Морозова
2014 — Любити не можна ненавидіти — Надія Андріївна, мати Аліни
2014 — Слабка жінка — Тамара Василівна, мати Людмили
2015 — Її звали Муму — мати Гриця
2017 — Філфак
2017 — Відмінниця — Віра Миколаївна Шведова, мати Олега
2017 — Зворотний бік любові — мати Михайла
2018 — Ван Гоги

Озвучування Олени Кореневої:

1978 — Любов моя, печаль моя — Ширін (роль Алли Сігалова)
1980 — Фантазія на тему кохання — Настя Єрмолаєва (роль Ірини Скобелевій)
1981 — Здоровань — голос конячки Жизелі
1982 — Польоти уві сні і наяву — Аліса (роль Олени Костіної)

Виступала режисером і сценаристом короткометражних фільмів «Ноктюрн Шопена» (1998) і «Люся і Гриша» (1999).

Бібліографія Олени Кореневої:

«Ідіотка»
«Ні-ленка»
«Тварі творчості».

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here