Віктор Сухоруков — біографія, інформація, особисте життя, фото, відео

0
25

Сухоруков Віктор Іванович. Народився 10 листопада 1951 року в Орєхово-Зуєво Московської області. Радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист Росії (2008).

Віктор Сухоруков народився 10 листопада 1951 року в Орєхово-Зуєво Московської області.

Родом зі звичайної сім’ї, в якій не було артистів і представників шоу-бізнесу. Батько і мати були робітниками на ткацькій фабриці.

Має сестру Галину і племінника Івана.

З дитинства демонстрував талант артиста, зокрема, йому добре вдавалися пародії. У підлітковому віці вирішив, що буде актором. А в дванадцятирічному віці в таємниці від батьків навіть з’їздив до Москви на кастинг кіностудії «Мосфільм», щоправда, тоді потрапити в кіно у нього не вийшло.

У восьмому класі пробував поступити в циркове училище, однак не підійшов за віком.

Ще в шкільні роки написав свій перший сценарій під назвою «Доля, або Таке життя». Це повинен був бути пригодницький фільм.

Також писав оповідання, переважно гумористичні.

В 1970 році закінчив школу №14 в Орєхово-Зуєво.

Віктор Сухоруков в юності

Виктор Сухоруков в юности

Потім-служба в Радянській армії, яку він проходив в Астраханській області на полігоні Капустін Яр.

Після армії деякий час працював на Орєхово-Зуївської ткацькій фабриці. Паралельно готувався до вступу в театральний. У результаті В 1974 році він став студентом Гітісу, який закінчив в 1978 році, курс В. П. Остальского (педагог Л. Князєва).

Віктор Сухоруков в армії

Виктор Сухоруков в армии

Після закінчення Гітісу на запрошення Петра Фоменко поїхав в Ленінград у державний академічний театр комедії Н. П. Акімова, де був затверджений на головну роль у виставі «Добро, добре, добре» за творами Василя Бєлова. У цьому театрі він прослужив до 1983 року. Окрім згаданої, був зайнятий у постановках: «Характери» Шукшин В. — Андрій Ерін; «Тьоркін на тому світі» А. Твардовський — солдат; «Казка Арденского лісу» Ю. Кім — Гильом; «Троянської війни не буде» А. Жіроду Євнух; «Млин щастя» Ст. Мерешко — другий брат.

На початку 1980-х у актора були проблеми з алкоголем, з-за чого в 1983-му році Сухорукова навіть звільнили з трупи без права пристрою на роботу протягом півроку.

Він на кілька років він випав з професії, бідував, траплялося — жебракував. В цей час йому доводилося працювати вантажником, посудомийником, хлеборезом. Але в підсумку Віктор зміг взяти себе в руки.

У 1987-1993 роках — актор Ленінградського державного театру імені Ленінського Комсомолу, серед його робіт: «Одруження Белугина» Островський А. і Н. Соловйов в постановці Р. Єгорова — Прохор; «Дракон» Е. Шварц у постановці Р. Єгорова — Кіт; «Діти райка» Ж. Превер — Директор театру; «Хай живе дурість!»; «Як вам це сподобається» У. Шекспір — Пастух Корінн; «Стійкий олов’яний солдатик» С. Баневича і Н. Денисова в постановці Р. Єгорова — Кріт.

У 1994-1995 роках служив в Ленінградському державному драматичному театрі «На Ливарному», був зайнятий у виставі «Кремлівські куранти, або приїжджайте до нас років так через…» А. Тига (роль — в. І. Ленін).

У 1995-2000 роках — актор Державного академічного театру комедії ім. Н. П. Акімова, був зайнятий у постановках: «Клавір для початківців кар’єру» М. Салтиков-Щедрін — Свистиков; «Мій садок вишневий» А. Слаповський — Віктор Розов; «Даєш Америку!!!» («Слон») А. Копков — Іван Давыдыч; «Закохані» К. Гольдоні — Ридольфо; «Сільська жінка» У. Уичерли — лікар.

Також співпрацював з цілим рядом інших театрів:

2000 рік — Театральне агентство «БОГИС»: «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері — льотчик, король, честолюбець, п’яниця, ділок;
2002 рік — Театральне товариство 814: «Гравці» Н. В. Гоголя — поміщик Михайло Олександрович Рукавичка і чиновник з наказу Замухрышкин;
2003 рік — театр ім. Вахтангова: «Лір» У. Шекспіра — блазень;
2003 рік — Театральне агентство «БОГИС»: «Людина з ресторану» Івана Шмельова — офіціант Скороходов;
2010 рік — Театр імені Моссовета: «Царство отця і сина» (за А. К. Толстому) — царевич, потім цар Федір Іоаннович; «Р. Р. Р.» (за романом Ф М Достоєвського «Злочин і покарання») — Порфирій Петрович;
2011 рік — Театр на Малій Бронній: «Тартюф» (за Ж.-Б. Мольєра) — Тартюф (святоша);
2012 рік — Театральна компанія «Вільна сцена»: «Старший син» А. Вампілова — Андрій Григорович Сарафанів;
2014 рік — Театр імені Моссовета: «Римська комедія (Діон)» (по Л. Р. Зоріну) — імператор Доміціан; «Р. Р. Р.» (за романом «Злочин і кара») — Порфирій Петрович, сищик;
2016 рік — Театр Естради: «Старший син» А. Вампілова — Андрій Григорович Сарафанів.

У кіно дебютував у 1973 році в епізоді фільму «З тобою і без тебе». Потім була велика перерва і на екрані він з’явився тільки в 1982 році в стрічці «Ювелірна справа», в якій зіграв бандита Васю. Далі зіграв ще кілька ролей.

Перша значуща робота — фільм 1989 року «Бакенбарди» режисера Юрія Маміна. Ця комедія-фарс про суспільство пушкіністов, за словами актора, відкрила нову сторінку його життя. Під час зйомок цієї картини з ним стався кумедний інцидент: «Знімали у Казанського собору. І ось я декламирую там: «духовно тушкуємо…» І я читаю, читаю, читаю, народ слухає. І раптом йде міліція. Справжні міліціонери, не актори. А я-то знаю, що мене знімають, і не можу закінчити. Вони мене взяли з двох сторін і ведуть, а я все одно читаю. Але найцікавіше, що народ розколовся на два табори. Одні кричать: «Правильно, забирайте його у кутузку!», а інші: «Відпустіть мужика. Він діло каже!» Але все одно мене в кутузку забрали! А я не переживав. Думаю, Мамин-то бачив, що мене забрали, врятує! І ось визволяли мене знімальна група».

Віктор Сухоруков у фільмі «Бакенбарди»

Виктор Сухоруков Бакенбарды

Робота Сухорукова у фільмі «Бакенбарди» сподобалася режисерові Олексію Балабанову і він запропонував йому знятися у стрічці «Щасливі дні» за мотивами творів Самюеля Беккета. Зустріч з цим режисером також стала важливим етапом у долі актора, він зазначав: «своїми картинами Балабанов «зробив» мене, а я допоміг йому».

А в 1997-му на екрани вийшов фільм Олексія Балабанова «Брат», в якому Сухоруков зіграв роль рідного брата Данила, Віктора Багрова — кілера на прізвисько «Татарин». І в 40-річному віці до нього прийшли слава і всеросійська популярність. Ще більше популярність актора зміцніла, коли вийшов фільм «Брат 2». Його партнером виступав Сергій Бодров-молодший.

Картини «Бакенбарди» і «Брат» актор вважає головними у своєму житті: «Дорогий, звичайно, доріг, як і «Брат». У «Бакенбарди» я почав, а у «Браті-2» став популярним. Скільки років минуло, а мені досі услід кричать: «Як справи, брат?» Приємно!».

Віктор Сухоруков у фільмі «Брат»

Виктор Сухоруков Брат

В кінці 1990-х років кілька разів знімався в програмі «Городок» в рубриці «Приколи нашого містечка».

Довгий час акторові діставалися ролі негативних персонажів: кілери, лиходії і т. п. При тому що, за розповідями обізнаних актора людей, в житті він не схожий ні на кого з своїх героїв: Віктор дуже відкрита та приваблива людина.

На початку 2000-х йому запропонували ролі в історичних картинах — графа Палена у фільмі Іллі Хотиненко «Золотий вік» та Павла I у фільмі Віталія Мельникова «Бідний, бідний Павло».

Сухоруков говорив: «Я був дуже щасливий, буквально приголомшений цією пропозицією, адже я ніколи таких ролей не грав! Нарешті з’явився шанс довести, що я не тільки бритоголовий, не тільки відморозок, не тільки виродок! Я міг знищити цей стереотип, показати свої акторські здібності, вміння перевтілюватися!».

За роль імператора Павла I в 2004 році актор був удостоєний кінопремії «Ніка».

Пізніше виконав роль іншого історичного персонажа — Микити Хрущова в серіалі «Фурцева».

У 2011-му отримав премію «Золотий орел» за кращу чоловічу роль другого плану у фільмі «Вівсянки».

У резонансній картині Андрія Кончаловського «Рай» зіграв Гімлера.

Є Почесним громадянином Орєхово-Зуєво — 9 вересня 2016 року в його рідному місті акторові (в честь 65-річчя) був встановлений бронзовий пам’ятник. Пам’ятник замовив для актора один з місцевих підприємців. Скульптура представляє з себе лаву, на якій сидить бронзовий Віктор Сухоруков.

Незважаючи на зірковий статус і звання Народного артиста Віктор Сухоруков не забуває про свою малу батьківщину. Часто буває в Орєхово-Зуєво, відвідує свою сестру, бере участь у міських заходах.

Пише вірші. Правда, сам актор каже, що він просто римує свої настрої. Наприклад:

Ну що ж, ніяк не надышусь я, стираючи туфлі про Москву…
Як пізно я повернувся додому, покинувши Пітера тугу…

Віктор Сухоруков

Зр Віктора Сухорукова: 169 сантиметрів.

Особисте життя Віктора Сухорукова:

Не одружений. Дітей немає.

В одному з інтерв’ю, говорячи про особисте життя, розповідав: «Якщо Вас цікавить, чи є у мене улюблена жінка? Є! А може бути, і не одна. В тому, що я повірив, що я талановитий, — винні саме жінки. Це вони мене хвалили, підтримували. Інша справа, що як такої дружини у мене не було. І дітей немає. Відсутність сім’ї, можна сказати, моє жертвоприношення».

Фільмографія Віктора Сухорукова:

1973 — З тобою і без тебе — епізод (немає в титрах)
1982 — Ювелірна справа — Вася, бандит
1983 — Запобіжний захід — підсудний
1983 — Магія чорна і біла — Кухтін, батько Севи
1985 — Порох — епізод (немає в титрах)
1988 — Презумпція невинності — Слава, провідник поїзда
1989 — Бакенбарди — Віктор
1991 — Щасливі дні — Він, або людина без імені
1991 — Міцний мужик — Шуригін
1991 — Австрійське полі — епізод
1992 — Комедія суворого режиму — з/к Григорій Зуєв, він же «Ленін»
1992 — Тьма — офіцер
1992 — Ключ — детектив
1993 — Криві внидут першими — Руфус-ізгой
1993 — Бранці удачі — Яків-горбань
1993 — Життя та пригоди чотирьох друзів — мисливець
1994 — Замок — Єремія-помічник землеміра
1994 — Рік собаки — продавець бюстгальтерів
1995 — Музика любові: Роберт і Клара Шуман (La musique de l’amour: Robert et Clara) — попутник
1995 — який Увійшов в сяйво — Синій Чарівник
1996 — Операція «З Новим роком!» — перший кілер
1997 — Брат — Віктор Багров, кілер «Татарин»
1997 — Всі мої Леніни — Ленін / Іван
1998 — Домовик старого замку — лиходій
1998 — Про виродків і людей — Віктор Іванович
1998 — Любов зла — злий чаклун Чай-Наган / м’ясник
1998 — Вулиці розбитих ліхтарів — опер Віктор Караваєв / камео
2000 — Брат 2 — Віктор Багров
2000 — Бандитський Петербург. Фільм 2. Адвокат — депутат Петросовета Валерій Петрович Глазанов
2000 — Алхіміки — Дреггер
2001 — Старі пісні про головне «Постскриптум» — керуючий готелю
2001 — Сказ про Федота-стрільця — «Те-Чого-Не-Може-Бути»
2001 — Далекобійники — бухгалтер
2001 — Російські страшилки — Семен Абрамович Шверубовіч
2002 — Шукшинские розповіді (новела «Інше життя») — Генерал Малофейкин
2002 — Антикілер — Амбал — відморозок
2002 — Російський спецназ — «Шестипалый», терорист
2003 — Театральний роман (телевізійний) — Філіп Філіпович Тулумбасов
2003 — Золотий вік — Граф Пален
2003 — Теорія запою — шофер
2003 — Бажана — Берія, нарком
2003 — Бідний, бідний Павло — Павло I, імператор
2004 — Срібло і чернь — Мандельштам
2004 — Богиня: як я полюбила — Віктор Илиазарович, батько зниклої дитини
2004 — Шиzа — доктор
2004 — Вигнанець — Калеузов, слідчий
2005 — Нічний продавець — денний продавець
2005 — Зірка епохи — Микита Хрущов
2005 — Перший після бога — матрос-акустик
2005 — Сатисфакція — Олександр Христофорович Бенкендорф, начальник таємної поліції
2005 — Отаман — банкір Ремнев
2005 — Піжмурки — Степан Воронов, продажний міліціонер
2005 — Гравці — Рукавичка-старший / Замухрышкин
2005 — Випадковий погляд
2005 — Не хлібом єдиним — Дроздов, генерал-майор
2005 — Капітан — акустик
2006 — Пушкін. дуель — Олександр Петрович Галахов, полковник
2006 — Острів — отець Філарет, настоятель монастиря
2007 — Зухвалі дні — мер міста
2007 — Агітбригада «Бий ворога!» — Никанор Васильович Калінкін, контужений солдатів
2007 — Найкращий час року — Вася-«Сапер»
2008 — Без вини винуваті — Шмага
2008 — Пасажирка — Петро Микитович, капітан кліпера «Сміливий»
2008 — Марево — Акакій Акакійович Башмачкіна
2009 — Кішечка (новела «Дивний сон») — немовля Сергій
2009 — Синок — батько-одинак Ігор Павлович Смирнов
2009 — Гамлет. XXI століття — Озрик
2010 — У стилі Jazz — Віктор Іванович, режисер
2010 — Дочка якудзи — учитель
2010 — Вівсянки — Ваги Сергєєв, батько «Лелеки»
2011 — Фурцева — Микита Хрущов
2012 — Спокута — Франтя
2013 — Шлях Лідера — Дмитро Ізотович Погорєлов, викладач у Дніпродзержинському ПТУ, куратор
2013 — Апофегей — Мушковец
2013 — Weekend — Віктор Іванович Маковський, слідчий
2014 — 22 хвилини — адмірал
2014 — Сьома руна — Чистяков
2014 — Таємниця темної кімнати
2015 — Орлеан — екзекутор
2015 — Овечка Доллі була зла і рано померла — Громозека, декан, молодий і тридцять років потому
2015 — Охорона — Вольфрам Антонович, вітчим Клавдії
2015 — Глибина — водій Дибенко
2016 — Рай — Гімлер
2017 — Фізрук — Євген Фомін
2018 — Йду рятувати людей
2018 — Діма — Діма в 50 років
2018 — Годунов — Малюта Скуратов

Озвучування фільмів Віктора Сухорукова:

1996 — Операція «З Новим роком!» — полковник (роль Бориса Чердынцева)
1998 — Хрустальов, машину! — двірник
2000 — Місяцем був повний сад — Тип на ринку, що продавав Карацупу

Озвучування мультфільмів Віктора Сухорукова:

1999 — Пригоди в Смарагдовому місті — тыквоголовый Джек
2003 — Карлик Ніс (мультфільм) — Ангел, стражник у палаці
2004 — Про барана і цапа — Козел
2005 — Клич мене Джин — Риба-Джинн
2008 — Про Федота-стрільця, удалого молодца — Цар
2011 — Іван Царевич і Сірий вовк — Перший міністр
2012 — Як Гонсукэ лисицю ловив — авторський текст

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here