Івар Калниньш — біографія, інформація, особисте життя, фото, відео

0
60

Іварс Едмундс Калниньш (латиш. Ivars Edmunds Kalniņš). Народився 1 серпня 1948 року в Ризі. Радянський і латвійський актор театру і кіно.

Івар Калниньш народився 1 серпня 1948 року в Ризі в багатодітній сім’ї робітників.

Батько — Едмунд Калниньш, працював автомеханіком. Мати — домогосподарка.

В підлітковому віці почав допомагати батькові на роботі, навчився слюсарній справі. Пізніше освоїв ремонт обчислювальної техніки.

З ранніх років захоплювався музикою, любив групу «Бітлз». У більш старших класах став грати в рок-групах, вони виступали на дискотеках у зимовій Ризі і річної Юрмалі.

У 1968 році закінчив Ризьку 8-ю вечірню середню школу ім. Я. Райніса.

Потім вступив на театральний факультет Латвійської державної консерваторії ім. Я. Витола, яку успішно закінчив у 1974 році.

З 1972 року — актор Художнього академічного театру ім. Я. Райніса (Театр Дайлес), серед його робіт: «Орфей» Леоніда Жуховицького — Річард Тишков; «Дуенья» Річарда Шерідана — Дон Антоньо; «Останній бар’єр» Андрія Дрипе — Зументс; «Протокол одного засідання» Олександра Гельмана — Василь Потапов; «Чайка» А. П. Чехова — Треплев; «Міндовг» Я. Марцинкевича — Міндовг; «Індуліс і Арія» Райніса — Індуліс; «Одруження Мюнхгаузена» М. Зіверт — Мюнхгаузен; «Розумна брехня» Сема Шеппарда — Майкл; «Танці на святі Луки» Брайєна Фріла — Джеррі; «Дикі лебеді» Раймонда Паулса і Мари Залите — Міністр; «Сід» Жана Расіна — Дон Фернандо; «Багато шуму з нічого» Вільяма Шекспіра — Бенедикт; «Зара Леандр» Р. Графстрема — Карл Герхард.

У театрі «Дайлес» він відіграв майже 30 років. Йому пощастило виступати на одній сцені з Народною артисткою СРСР Вией Артмане.

У кіно дебютував в 1972 році в картині «Илга-Іволга».

Івар Калниньш у фільмі «Илга-Іволга»

Ивар Калныньш Илга-Иволга

Далі були цілий ряд інших робіт у латиських фільмах — спортивна драма «Право на стрибок», короткометражка «Приморський клімат», стрічка «Не бійся, не віддам!», дитячий фільм «Вірний друг Санчо» та інших.

Івар Калниньш у фільмі «Приморський клімат»

Ивар Калныньш Приморский климат

Широко відомим став після виходу фільму «Театр» режисера Яніса Стрейчу за романом Сомерсета Моема.

Його хресною у великому кіно стала колега і наставниця по театральній сцені Вія Артмане, яка і запропонувала йому знятися разом з нею в цьому фільмі. Однак навіть незважаючи на таку високу протекцію, йому довелося проходити проби: «Були проби, як зазвичай. Це саму Артмане не обирали, а всіх інших стверджував худрада Ризькій кіностудії. Навіть один член художньої ради – відомий латвійський режисер Олександр Лейманис (земля йому пухом!) через десять років вибачився, зустрівши мене. Сказав, що був проти моєї кандидатури, але помилився».

Музику до фільму «Театр» написав Раймонд Паулс, який навіть знявся за роялем в одному з епізодів.

Картина вийшла на екрани в 1978 році, роль Тома Феннела — юного коханця старіючої театральній примадонни (її зіграла Вія Артмане) — відразу зробила Івара Калныньша знаменитим на всю країну.

Івар Калниньш у фільмі «Театр»

Ивар Калныньш Театр

Далі актора стали регулярно запрошувати на зйомки в фільми, які з успіхом йшли на радянських екранах.

Помітними стали його роботи в картинах «Двоє під однією парасолькою», «Сільва», «Стріли Робін Гуда», «Таємниця вілли «Грета»», «Мільйони Ферфакса», «Маленькі трагедії», «Особистої безпеки не гарантую…», «ТАСС уповноважений заявити…», «Капітан Фракасс», «Спокуса Дон Жуана», «Крик дельфіна», «Вхід у лабіринт», «Зимова вишня».

Івар Калниньш у фільмі «Сільва»

Ивар Калныньш Сильва

Івар Калниньш у фільмі «Зимова вишня»

Ивар Калныньш Зимняя вишня

У 1990-ті роки стали часом розвалу вітчизняного та, зокрема, латиського кіно. У першій половині 1990-х Калниньш ще продовжував зніматися. Однак чим далі, тим рідше з’являлися пропозиції від режисерів. І Калниньш зайнявся політикою, до якої в той час був загальний високий інтерес.

Івар Калниньш, який ніколи не був ні в партії, ні навіть в комсомолі, став депутатом латвійського сейму, засідав в комісії по культурі.

В 2000-е Івар Калниньш став грати у двох ризьких театрах — Малому і Новому. Про латиською кінематографі, явившем світу не один шедевр, за його словами, тепер доводиться тільки згадувати з ностальгією.

Знімався у відеокліпах групи «Стрілки» на пісні «Ти кинув мене» і «Бумеранг».

З початку 2000-х актора стали часто запрошувати в російські фільми і телесеріали. Серед найбільш помітних робіт — участь у проектах «Дронго», «Салон краси», «Час любити», «Рік коня», «Опера. Хроніки забійного відділу», «Примадонна», «Бальзаківський вік. Або всі мужики сво…», «Смак граната», «Міський романс», «Віра. Надія. Любов», «Золоті небеса», «Забутий», «Розлучення», «Гастролери».

Івар Калниньш в серіалі «Міський романс»

Ивар Калныньш Городской романс

Актор неодноразово брав участь у ТВ-шоу на центральних російських каналах. Був учасником «Останнього героя» (2003), куди він разом з Тетяною Догілєвої і Вірою Глаголєвої був запрошений в якості джокера.

Також брав участь у шоу «Слабка ланка», дійшов до фіналу і в підсумку програв Михайлу Боярському. У 2006 році В парі з Майєю Усової взяв участь у проекті телеканалу » Росія-1 «Танці на льоду», але після першого конкурсного показу покинув проект через травми.

Івар Калниньш. Наодинці з усіма

Зр Івара Калныньша: 185 сантиметрів.

Особисте життя Івара Калныньша:

Тричі був одружений.

Перша дружина — Илга. Одружилися в 1971 році. У них народилися дві дочки: Уна і Елена. Уна подарувала акторові онука Валта. З Илгой вони прожили в шлюбі двадцять років.

Друга дружина — Аурелія Анужите, актриса. Вона була молодшою на 24 роки (ровесниця старшої дочки Івара). Познайомилися в 1992 році на зйомках фільму «Таємниці сім’ї де Граншан». На екрані вони грали пару, повинні були зображати пристрасть. Як згадував Івар, спочатку у них любовні сцени не йшли, довелося перезнімати по кілька дублів. Однак після завершення зйомок актори зрозуміли, що розлучатися один з одним не хочуть.

У пари в 1994 році народився син Микус. Разом прожили 7 років. Про причини розлучення актор говорив: «Набридли один одному, напевно. Накопичилося якась брехня, зрада».

Івар Калниньш і Аурелія Анужите

Ивар Калныньш и Аурелия Анужите

Третя дружина — Лаура Магазниеце, юрист. Вони одружилися на початку 2000-х років. Вона молодша за нього на 30 років. У шлюбі народилися дочки Луїза і Вів’єн.

Івар Калниньш і Лаура Магазниеце

Ивар Калныньш и Лаура Магазниеце

Фільмографія Івара Калныньша:

1972 — Илга-Іволга (Vālodzīte) — Юріс, вояків латиського легіону
1972 — Право на стрибок — Валентин Гришанов, спортсмен
1972 — Петерс (Peterss) — Паул Кирсис, латиський стрілець
1974 — Приморський клімат (Piejūras klimats) (короткометражний) — Ерік
1974 — Не бійся, не віддам! (Dunduriņš)
1974 — Вірний друг Санчо (Uzticamais draugs Sančo) — синьйор Родрігес, батько Санчо
1975 — Стріли Робін Гуда (Robina Huda bultas) — епізод (немає в титрах)
1975 — Поговори зі мною (короткометражний) — батько Гунтиса
1976 — Яблуко у річці (Ābols upē) — Яніс, озвучування — Борис Аракелов
1976 — Під перекинутим місяцем (Zem apgāztā mēness) — Юрис
1977 — Подарунки по телефону (Dāvana pa telefonu) — Роберт Салмс, вантажник, коханець дочки вбитого машиніста
1977 — Червоні дипкур’єри — нальотчик
1978 — Театр (Teātris) — Те Феннелл, юний коханець старіючої примадонни (озвучив Сергій Малишевський)
1978 — Чоловічі ігри на свіжому повітрі (Vīru spēles brīvā dabā) — вгиковец-практикант, автор пісень
1979 — Рання іржа (Agrā rūsa) — Італо
1979 — Незакінчений вечеря (Nepabeigtas vakariņas) — Матс Ліндер
1979 — Маленькі трагедії — Фауст / Дон Карлос (озвучив Сергій Малишевський)
1979 — Інспектор Гулл — Джеральд Крофт, наречений Шейли, драматург (озвучив Сергій Малишевський)
1979 — через божевільною Пауліни (Tās dullās Paulīnes dēļ) — епізод
1980 — Не стріляйте в білих лебедів — Юрій Петрович Чувалов, лісничий (озвучив Родіон Нахапетов)
1980 — Мільйони Ферфакса — Поль Ферфакс, брат Антоні
1980 — Особистої безпеки не гарантую… — Андрій Бологов (озвучив Сергій Малишевський)
1981 — Сільва — Едвін Веллергейм (співає — Олексій Стеблянко)
1981 — Пам’ятати чи забути (Atcerēties vai aizmirst) — епізод
1981 — Душа — Карл Норман, перекладач
1981 — Білий танець — Гнат
1982 — Випадок в квадраті «36-80» — Ален, американський офіцер-механік
1983 — Таємниця вілли «Грета» — Ян Плинто (озвучив Сергій Малишевський)
1983 — Двоє під однією парасолькою — Дан, жонглер
1984 — ТАСС уповноважений заявити… — Ігор Мінаєв (озвучив Сергій Малишевський)
1984 — Парашутисти — Дітер Нагель, парашутист з НДР
1984 — Малинове вино — Алберт (озвучував Микола Дьомін)
1984 — Капітан Фракасс — герцог де Валломбрез, син принца (озвучив Олександр Кайдановскій)
1984 — Йде слідом — Валентин Русів (озвучив Родіон Нахапетов)
1984 — Європейська історія — телеведучий
1985 — Софія Ковалевська — Віктор Жаклар
1985 — Спокуса Дон-Жуана — Командор і Дон-Жуан
1985 — Зимова вишня — Герберт Мартинович
1986 — Крик дельфіна — Рейфлинт (озвучив Сергій Малишевський)
1987 — Фотографія з жінкою та диким кабаном — Жирак
1987 — Обранець долі — поручик Журу
1988 — Мілина (Sēklis) — Краминьш
1989 — Вхід у лабіринт — Олександр Миколайович Панафидин (озвучив Сергій Малишевський)
1990 — Скажений автобус — полковник Валентин Орлов, співробітник КДБ (озвучив Сергій Малишевський)
1991 — Сива легенда (Siwa legenda) — князь Кизгайла
1992 — Ціна голови — Вільям Кросбі
1992 — Таємниці сім’ї де Граншан (De Granšānu ģimenes noslēpumi) — Фердинанд Шарні (Маркандар)
1992 — Таємниця Вілли — Євген Робертович Молотків
1992 — Рекет — Сергій Гридасов (немає в титрах)
1992 — Розшукується небезпечний злочинець — полковник Михайло Чорних
1993 — Ніч запитань… — Юрій Клименко, хірург
1993 — Невідомий (Stranger, The / Lo sconosciuto) — Суворов, полковник КДБ
1993 — Медитація насильства
1994 — Шоу для самотнього чоловіка — Івар, фотограф
1995 — Зимова вишня — Герберт Мартинович, працівник Зовнішторгу
1996 — Ризькі канікули (Jomfruene i riga) — мафіозо
1997 — Рекет-2 (не був завершений) — Сергій Гридасов
1997 — Жорна долі (Mills of Fate / Liktendzirnas)
1999 — З новим щастям! — Володимир Тоболицкий
2000 — Чорна кімната (кіноальманах)
2000 — Салон краси — Дон Антоніо
2000 — Містерія старої управи (Vecās pagastmājas mistērija)
2000 — Любов, смерть і телебачення (короткометражний)
2000 — Квиток до Риги
2001 — З новим щастям! — 2 — Володимир Тоболицкий
2001 — Прихований (Paslēpes)
2001 — Паризький антиквар
2001 — Вальс долі (Likimo valsas) — Гунарс
2002 — Дронго — Дронго, агент Інтерполу (озвучив Олександр Клюквін)
2002 — Час любити — Алдіс
2003 — Удар Лотоса 3 — Сфінкс
2004 — Торгаші — Віктор Гущин, банкір
2004 — Опера-1. Хроніки забійного відділу — Дмитро Кондаков, бізнесмен
2004 — Любов сліпа — Вікентій
2004 — Рік коня — сузір’я Скорпіона — Скрипаль
2005 — Примадонна — Марк-Король, співак
2005 — Любов і золото
2005 — Дзеркальні війни. Віддзеркалення перше — Антон Петрович Кедров, конструктор
2005 — За всі тебе дякую — Вадим Андрійович
2006-2007 — Розплата за гріхи — Павло Соболь, батько Тані
2006 — Студенти-2 — ректор
2006 — Опера-2. Хроніки забійного відділу — Дмитро Кондаков, один Насті Абдуловой
2006 — Колекція — Едуард Генадьевич Шувалов, колекціонер
2006 — Капітанські діти — Вернер
2006 — Міський романс — Павло Соболь, батько Тані
2006 — Біс у ребро або Чудова четвірка — Ігор Гудіні, власник автомобільних салонів
2007 — Опера-3. Хроніки забійного відділу — Дмитро Кондаков, один Насті Абдуловой
2007 — Бальзаківський вік, або Всі мужики сво… 3 — Вітас, олігарх
2007 — Образити королеву. Вія Артмане (документальний)
2008 — Королева льоду — Михайло Катаєв, колишній чоловік Ірини
2009 — Ніхто не хотів забувати. Будрайтіс, Баніоніс та інші (документальний)
2009 — Золотий автомобіль — полковник
2010 — Віра, Надія, Любов — Івар Петрович, майстер курсу в театральному училищі
2010 — Віра Васильєва. Секрет її молодості (документальний)
2011 — Золоті небеса — Алекс
2011 — Забутий — перший секретар обкому партії
2011 — Смак граната — Борис Долженко, працівник Мзс
2011 — Олена Сафонова. У пошуках кохання (документальний)
2011 — Головна роль для улюбленої актриси (документальний)
2012 — Таємниці палацових переворотів. Росія, століття XVIII — Бурхард Христофор фон Мініх
2012 — Розлучення — Івар Калниньш
2013 — Івар Калниньш. Роман з акцентом (документальний)
2013-2014 — Дед_005 — Івар
2013 — Тітоньки — Валерій Павлович, шеф
2013 — Бальзаківський вік, або Всі мужики сво… 5 років — Вітас, олігарх, другий чоловік Соні
2014 — Донатас Баніоніс. Я залишився зовсім один (документальний)
2015 — Поки немає (короткометражний)
2015 — Гастролери — Таутис Локис, мер

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here