Померла Наталя Крачковська. ФОТО. ВІДЕО

0
111

У віці 77 років померла відома радянська і російська актриса Наталія Леонідівна Крачковська, раніше госпіталізована з-за гострих болів у серці.

На 78-му році життя померла знаменита і всіма улюблена актриса Наталія Леонідівна Крачковська. В кінці лютого вона була екстрено госпіталізована в московську Першу міську лікарню.

«Нам сьогодні передали відомості. Вона померла», — повідомили у довідковій лікарні.

У прес-службі московського департаменту охорони здоров’я підтвердили, що Крачковська померла в Першій Міській лікарні вранці 3 березня.

28 лютого в Першу міську лікарню із-за болів в серці, її стан лікарі оцінюють як вкрай важкий.

До цього актриса вже потрапляла в реанімацію в липні 2015 року з набряком легенів. Як тоді говорила Наталія Леонідівна, лікарі дістали її з того світу. Цього разу, на жаль, не вийшло.

2 березня її стан різко погіршився, актрису довелося підключити до апарату штучного дихання. Рано вранці 3 березня вона померла…

Наталія Леонідівна Крачковська народилася 24 листопада 1938 року в Москві.

Її дід був терским козаком, служив в охороні Миколи II.

Батько — Леонід Белогорцев. У 30-ті був репресований, потім звільнений. Після Другої Світової війни майор Леонід Белогорцев залишився в Німеччині, служив у комендатурі Веймара, його застрелив нацист 1 листопада 1945 року (за іншими даними — загинув в автокатастрофі).

Мати — Марія Зотовна Фонина (14 березня 1916 — 28 листопада 1993), актриса Театру імені Пушкіна.

Молодша сестра — Ірина Леонідівна Шатиришвили, проживає в Грузії.

«Я — дитя війни. Пам’ятаю і день Перемоги, і похоронку на батька, крик матері. У 28 років вона залишилася вдовою з двома дітьми на руках. Пам’ятаю, як у школі діти розповідали про своїх батьків, а мого тата вже не було в живих — він загинув у Німеччині 1 листопада 1945 року. І як сльози душили просто до знемоги…», — згадувала актриса.

Мати хотіла, щоб Наталя стала архівістом. Після закінчення школи подала документи в історико-архівний інститут та одночасно у ВДІК, в той рік курс набирав Володимир Белокуров.

Наталя Крачковська в молодості

Крачковская молодая

Наталя почала навчання, але трапилося нещастя — вона потрапила під машину і тимчасово втратила зір. Лікарі заборонили їй вчитися. Але все ж Наталя почала зніматися, спочатку в масовці, потім в епізодах.

«Начебто все повинно бути добре, але трапилося нещастя — мене збила машина, тимчасово втратила зір. Працювати і вчитися не могла. Жила у бабусі, відновила здоров’я, слава Богу. Все-таки завзятість — велика річ. І бажання стати актрисою не залишало», — розповідала вона про те складному періоді.

Справжній творчий успіх прийшов після ролі мадам Грицацуєвої. Режисер Леонід Гайдай довго не міг знайти відповідний типаж і пояснював, що хоче підібрати актрису, схожу на дружину звукооператора Крачковського, не знаючи, що та вже знімалася в кіно і має досвід.

Врешті-решт чоловік сказав режисерові: раз потрібен такий тип — її і знімайте. Таке просте рішення чомусь самого режисера в голову не приходило. Проте сама актриса не відразу погодилася зніматися у знаменитого режисера. Спочатку вона підігравала акторам на пробах, поки остаточно не вжилася в роль мадам Грицацуєвої.

у фільмі «12 стільців»

Крачковская кадр 1

Як зазначала актриса, вона в чомусь схожа зі своєю відомою героїнею. «Якась жіноча нерішучість, влюбливість, не зовсім розумна вона. Таке ж ставлення у мене до чоловіка — він все-таки головний у відносинах! Напевно, це в мене теж було, так і зараз є. Тому мені було легко грати. Частково Грицацуева — це я», — говорила Наталія Леонідівна.

За більш ніж 40 років кінокар’єри актриса знялася в 70 фільмах, як правило, грала другорядні, але помітні, «характерні» ролі.

у фільмі «Не може бути»

Крачковская кадр 2

Як казала Крачковська, вона ніколи не відчувала комплексів з-за своєї повноти: «Завжди вважала себе нормальній у всіх відносинах, і ця впевненість сприяла тому, що навколо мене ще в школі завжди вився рой шанувальників, а подруги долали ревнощами».

у фільмі «Покровські ворота»

Крачковская кадр 3

у фільмі «Іван Васильович змінює професію»

Крачковская кадр 4

У грудні 2001 року в Москві була створена АНО «Школа акторської майстерності Наталії Крачковской» на чолі з Крачковской. Організація рекламувала свої послуги по навчанню дітей акторської майстерності.

Крачковская 2

У 2003 році стався скандал — в «Комсомольській правді» з’явилася публікація, де школу звинувачували в недобросовісній рекламі та навмисному обмані з метою викачування грошей з батьків учнів. Тоді Наталя Крачковська категорично відкидала будь-які звинувачення. Пізніше вона говорила, що не мала до «школи» майже ніякого відношення і сама стала жертвою обману.

Наталя Крачковська. Сльози за кадром

Особисте життя Наталі Крачковской:

У 1962 році Наталія Бєлогорцева познайомилася зі звукооператором Володимиром Крачковська (14 серпня 1923 року — 2 липня 1988 року) — сином академіка Василя Полікарповича Крачковського. Він працював звукорежисером на фільми Леоніда Гайдая.

Незабаром вийшла за нього заміж і взяла його прізвище. У фільмах початку 1970-х фігурувала подвійне прізвище — Бєлогорцева-Крачковська.

Вони прожили разом 26 років.

«Я була 20-річною дівчиною, а він набагато старший за мене, різниця майже в 20 років. Я відчула таку теплоту і турботу, які ніколи не відчувала. Це потрібно кожній жінці, і мені, незважаючи на всю мою силу і стійкий характер. Я зрозуміла, що для мене це найголовніше в житті. До зустрічі з Володею спілкувалася в основному з ровесниками. І тут дізналася, що є чоловіки, які можуть бути турботливими і нічого не вимагати за це. Вони навіть не натякають, що їм хотілося чогось отримати. Тому, коли зрозуміла, що саме такого чоловіка зустріла, вирішила, що його не втрачу. Сказала собі: «Все, це мій чоловік, мій чоловік!» І всі ці 26 років була самою щасливою!», — розповідала про чоловіка Крачковська.

Син — Василь Володимирович Крачковський (нар. 1963), працює на «Мосфільмі» звукорежисером. У 1996 році номінувався на «Ніку».

Внук — Володимир Крачковський (нар. 1991).

Наталя Крачковська з сином Василем і онуком Володею

Крачковская сын внук

Фільмографія Наталії Крачковской:

1955 — Повість про агрономе — Раечка
1959 — Все починається з дороги — сварщица з бригади Аннушки
1959 — У степовій тиші — секретарка
1960 — Російський сувенір — солдатка
1961 — Битва в дорозі — Вірунька
1962 — Повідь — Клава
1964 — Одруження Бальзамінова — Повія, а також Прислуга Домни Евстигнеевны Белотелова
1967 — Операція «Трест» — дама в ресторані
1971 — 12 стільців — мадам Грицацуева
1972 — Стоянка потягу — дві хвилини — Ніна Василівна, господиня квартири
1973 — Ця весела планета — «Метелик»
1973 — Іван Васильович змінює професію — Уляна Андріївна, дружина Бунши
1973 — Калина червона — гостя
1973 — Чиполліно — Чиполла, мама Чиполліно
1973 — Нейлон 100% — Генрієтта
1974 — Ваші права? — продавщиця
1974 — Кыш і Двапортфеля — зрозуміла
1974 — Розповіді про Кешке і його друзів — мама Женьки
1974 — Царевич Проша — Лушенька
1975 — Крок назустріч — виграла «Запорожець»
1975 — Не може бути! — покупниця картин
1975 — Наречена півночі — відвідувачка ресторану
1975 — Ау-у! — продавщиця
1976 — Мама — Ведмедиця
1977 — Два капітана — продавщиця пиріжків на ковзанці
1977 — Інкогніто з Петербурга — огрядна дама, 2-я гостя городничого
1977 — Ці неймовірні музиканти, або Нові сновидіння Шурика (ТБ) — камео
1978 — Слідство ведуть Знавці. До третього пострілу (Справа № 13) — продавщиця
1978 — Суєта суєт — Варвара, працівник Рагсу 1979 — Піна — дружина Кочевряжкина
1979 — Місце зустрічі змінити не можна — куплетистка в кінотеатрі
1980 — Ляпас — повія
1981 — Брелок з секретом — завідувач перукарні
1981 — Будьте моїм чоловіком — квартирантка
1982 — Бережіть чоловіків! — диктор НДІ
1982 — Покровські ворота — Ольга Янівна, дружина Соева
1982 — Там, на невідомих доріжках… — тітка з відрами
1982 — Василь Буслаев — Окулиха
1983 — Обіцяю бути!.. — представниця шефської організації
1983 — Вечори на хуторі біля Диканьки — тітонька Івана Федоровича Шпоньки
1984 — Легенда про кохання — жінка у каравані
1984 — Доручити генералу Нестерову… — Софія
1985 — Після дощику в четвер — друга нянька
1985 — Салон краси — Софія Михайлівна Крепкосольская, «господиня» дамського салону краси № 84
1986 — Додатковий прибуває на другий шлях — Саукова
1987 — Потрібні люди — сусідка Олі по дому
1987 — Де б не працювати… — секретар директора НДІ
1987 — Сильніше всіх інших велінь — купчиха
1987 — Цирк приїхав — Павла Павлівна
1987 — Людина з бульвару Капуцинів — Кончіта
1988 — Раз, два — горе не біда! — придворна дама
1988 — Пригода в Утиноозерске — вдова журналіста
1989 — Приватний детектив, або Операція «Кооперація» — захоплена пасажирка
1989 — Благородний розбійник Володимир Дубровський
1990 — Аферисти — Пава
1991 — Не питай мене ні про що
1991 — Чокнуті — Єва, дружина шпигуна
1991 — По кому тюрма плаче…
1991 — Шалена баба
1991 — Блукаючі зірки — Хана
1992 — Говорить мавпа — покупниця крокодила
1992 — Господи, помилуй заблукалих
1992 — На Дерибасівській гарна погода, або На Брайтон-Біч знову йдуть дощі — дружина радиста Моні
1992 — Ка-ка-ду — дружина Петрова
1992 — Три серпневі дні
1993 — Розшукове бюро «Фелікс» — Лейкадия Григорівна, співробітниця розшукового бюро
1993 — Альфонс — перша клієнтка
1993 — Російський бізнес — тьотя Катя
1993 — Вітька Шушваль і автомобіль
1993 — Скарб моєї сім’ї / My Family Treasure — вдова
1994 — Російське диво — тьотя Катя
1994 — Російська рахунок — тьотя Катя
1994 — Майстер і Маргарита — Штурман Жорж / дама в «Грибоедове»
1995 — Московські канікули — черговий адміністратор в готелі
1995 — Червона вишня — тітка Тоня
1997 — Полуничка — Марія Іванівна, сусідка
1997 — Діти понеділка — продавщиця морозива
1998 — Старі пісні про головне 3 — Уляна Андріївна, дружина Бунши
2000 — Медики — Ольга Іванівна
2001 — Курортний роман
2001 — Герой її роману
2002 — Ліфт іде за розкладом
2002 — Племінник, або Російський бізнес 2 — тітка Маня
2003 — Життя шкереберть — «лялечка»
2003 — Ювілей прокурора — теща
2004 — Секрет фараона — бабка на інвалідки
2004 — Моя прекрасна няня (серія 97 «Мрія поета») — камео
2005 — Феномен — Катерина Мусіївна
2005 — Великогабаритні — продавщиця
2006 — Троє зверху — покупниця
2013 — Обережно, діти!

Знімалася в кліпах: «Казкова тайга» (Агата Крісті, 1995) і «Тато-капітан» (Грегорі Спектор, 2000).

Наталя Крачковська в кліпі групи «Агата Крісті» «Казкова тайга»

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here